ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Για να γίνει σωστά το μάθημα φωνητικής “Online”, δεν θα πρέπει κανείς και τίποτα να σας αποσπά την προσοχή κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Φροντίστε λοιπόν, ώστε όταν πρόκειται να κάνετε το μάθημά σας, να είστε απομονωμένοι σ’ έναν ήσυχο χώρο μαζί με τον υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημά ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
  • Καλό θα είναι κάποια στιγμή να στήσετε την οθόνη και τη κάμερά σας σε ένα πιο ψηλό σημείο, που θα σας επιτρέπει να κάνετε το μάθημά σας και όρθιοι. Στην αρχή αυτό δεν είναι απαραίτητο αλλά στην πορεία θα σας χρειαστεί.

  • Μην κάνετε ασκήσεις που δεν μπορείτε ακόμα να ελέγξετε μόνοι σας, παρά μόνο αυτές που σας έχει υποδείξει ο καθηγητής σας να κάνετε. Μην είστε ανυπόμονοι. Θα έρθει και η μέρα που θα ελέγχετε απόλυτα την τεχνική σας. Το θέμα είναι, να μην πέφτετε σε λάθη που θα σας γυρίζουν πίσω και θα καθυστερούν την εξέλιξή σας.

  • Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού ενισχύει την καλή κατάσταση των φωνητικών μας χορδών.

  • Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την καλή κατάσταση των χορδών μας, αλλά ολόκληρου του οργανισμού μας. Αποφεύγετε το πολύ αλάτι και οι γυναίκες τα πολλά άμυλα πριν τις δύσκολες μέρες του μήνα, διότι γίνεται κατακράτηση υγρών στον οργανισμό που επιφέρει πρήξιμο. Οι πρησμένες φωνητικές χορδές είναι δύσκαμπτες.

  • Είναι μύθος ότι το αλκοόλ βοηθάει στο... "άνοιγμα της φωνής". Μην πίνετε αλκοόλ όταν πρόκειται να τραγουδήσετε. Δημιουργεί μια πρόσκαιρη υπεραιμία που μας ξεγελά και μόλις το συσσωρευμένο αίμα στις χορδές παγώσει, αυτές γίνονται δύσκαμπτες. Πάντοτε να προτιμάτε το νερό και τα φυσικά αφεψήματα.    - Κι επειδή μπορεί να πιστεύετε ότι θα φτιάξει η διάθεσή σας και θα σας φύγει το άγχος προτού βγείτε να τραγουδήσετε μπροστά σε κοινό, να ξέρετε ότι το μόνο που θα πετύχετε θα είναι ζάλη και απόλυα ελέγχου. Άλλωστε, αν δεν σας "φτιάχνει" η ίδια η τέχνη του τραγουδιού και η ανάγκη σας να εκφραστείτε μέσα απ' αυτό, μην περιμένετε να σας "φτιάξει" το αλκοόλ... ή οτιδήποτε άλλο.

  • Πριν τραγουδήσετε ν’ αποφεύγετε να πίνετε γάλα ή καφέ με γάλα.  Το γάλα έχει την ιδιότητα να προκαλεί φλέματα κι αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο την ώρα που τραγουδάμε. Μην το αποκλείσετε όμως τελείως απ’ τη διατροφή σας, διότι είναι πολύτιμο ως τροφή.

  • Παρότι γνωρίζουμε όλοι τις πολλαπλές βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, πάντα βρίσκεται κάποιος να πει: “Μα ο τάδε μεγάλος τραγουδιστής ήταν πάντα μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι και δεν έπαθε τίποτα”…, κλπ. Και ποιος μας λέει ότι δεν θα ήταν καλύτερα αν δεν κάπνιζε…; Αφήστε που αν παρατηρήσετε πιο προσεκτικά την πορεία τραγουδιστών που είναι καπνιστές, θα διαπιστώσετε ότι με το πέρασμα του χρόνου η φωνή τους βαραίνει, χάνει νότες από τις ψηλές της περιοχές και μερικές φορές θαμπώνει το χρώμα της. Το ότι παραμένουν μεγάλοι οφείλεται στα υπόλοιπα μουσικά και καλλιτεχνικά τους χαρίσματα, τη δουλειά και τις συνεργασίες τους.

  • Πριν τραγουδήσετε, μην τρώτε ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε μπορεί ν’ αφήσει σκληρά υπολείμματα στα δόντια σας. Διότι εάν δεν έχετε τρόπο να τα καθαρίσετε, υπάρχει περίπτωση σε μία απότομη εισπνοή σας, ένα κομματάκι να πάει στο λαιμό και να σας δημιουργήσει πρόβλημα.
  • Για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό στο τραγούδι, θα πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες που διέπουν τον πρωταθλητισμό. Με προϋπόθεση να έχει κάποιος μια ενδιαφέρουσα χροιά φωνής, σωστή αίσθηση τονικότητας και ρυθμού, εάν δουλεύει σωστά, μεθοδικά, ανελλιπώς, φροντίζει να έχει καλή φυσική κατάσταση, έχει υπομονή, σθένος, αυτοπεποίθηση, είναι διεκδικητικός και φροντίζει την εικόνα του, την κίνηση  του και γενικά είναι διαθέσιμος να κάνει όλα όσα χρειάζονται για να διακριθεί, τότε μπορεί να ελπίζει σε μια διάκριση στο χώρο του τραγουδιστικού πρωταθλητισμού.