Ερωτήσεις

 • Τι προσφέρουν τα μαθήματα  Φωνητικής & Τραγουδιού;

1)   Αναπτύσσετε και ανακαλύπτετε την φωνή σας και την τραγουδιστική σας ικανότητα.
2)   Βελτιώνετε και ελέγχετε τον τρόπο της αναπνοής σας.  
3)   Βελτιώνετε τη τοποθέτηση και την ευστάθεια της φωνής σας.
4)   Αποκτάτε μεγαλύτερη συναίσθηση του πως συνεργάζονται νους και σώμα.
5)   Μαθαίνετε να προσέχετε και να φροντίζετε  τον εαυτό σας, προκειμένου να διατηρήσετε την φωνητική και σωματική σας υγεία.
6)   Αυξάνετε την ικανότητα συγκέντρωσης και αποκτάτε καλύτερη αίσθηση ρυθμού.
7)   Χτίζετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ικανότητες σας.
8)   Αυξάνετε τις δεξιότητες επικοινωνίας και έκφρασης.
9)   Βρίσκετε μια συναισθηματική και δημιουργική διέξοδο.
10)  Μαθαίνετε την αξία της αφοσίωσης και της τελειοποίησης, καθώς και το να δέχεσθε  εποικοδομητική κριτική.
11)  Μαθαίνετε να εργάζεστε επίμονα μέχρι να φτάσετε στον στόχο σας ή να ολοκληρώσετε μια δουλειά.  
12)  Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό -  “ Είναι διασκέδαση και ευχαρίστηση!!! ”

 

 • Τα μαθήματα φωνητικής που γίνονται μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνα που γίνονται από κοντά με έναν δάσκαλο;
 • Εάν ο Eric Whitacre μπόρεσε να στήσει και να διευθύνει μία ολόκληρη χορωδία μέσω διαδικτύου, με 185 χορωδούς από 12 χώρες - (δείτε στα Multimedia το video: Eric Whitacre's Virtual Choir ), γιατί να μην μπορεί κάποιος να κάνει και μάθημα φωνητικής; Οπωσδήποτε η επαφή με τον δάσκαλο ταιριάζει περισσότερο στην ανθρώπινη φύση μας. Όμως οι ανάγκες μας πολλές φορές, μας αναγκάζουν να καταφεύγουμε σε νέες λύσεις. Για να γίνει σωστά και με απόλυτη επιτυχία το μάθημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακούμε και να βλέπουμε καθαρά τον δάσκαλό μας. Γι αυτό, υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα (δείτε στη σελ. Τρόπος σύνδεσης). Έτσι η ουσιαστική επαφή με τον δάσκαλό μας, που είναι πνευματική, ψυχική και γνωσιακή, δεν χάνεται. Από την άλλη, εφόσον ο καθηγητής διαθέτει την ανάλογη ικανότητα και εμπειρία, κι αυτό από την πλευρά μας μπορούμε να σας το εγγυηθούμε, το μάθημα φωνητικής μπορεί να γίνει με απόλυτη επιτυχία!


 • Ποια μουσικά στιλ μπορεί να διδαχτεί κανείς μέσα απ’ αυτό το site;
 • Διδάσκουμε τεχνικές και στιλιστική ερμηνεία για pop, rock, jazz, funk, musical, θεατρικό, έντεχνο, λαϊκό… και γενικά όλα τα σύγχρονα είδη τραγουδιού που αφορούν ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο.


 • Σε ποιά ηλικία μπορεί να κάνει κάποιος μαθήματα φωνητικής;
 • Η ηλικία δεν έχει καμία σημασία. Όταν κάποιος έχει την ωριμότητα να επικοινωνεί και να πειθαρχεί στις οδηγίες ενός δασκάλου, τότε είναι έτοιμος να παρακολουθήσει και μαθήματα φωνητικής. Απλά για τα παιδιά και τους εφήβους χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς διδασκαλίας, λόγω του ότι οι χορδές τους δεν έχουν ωριμάσει πλήρως ή βρίσκονται στο στάδιο της μεταφώνησης (κυρίως τα αγόρια). 


 • Εάν κάποιος έχει πρόβλημα με τη φωνή του, μπορεί να κάνει μάθημα;
 • Εξαρτάται από το τι πρόβλημα έχει κανείς. Εάν είναι παθολογικό, δηλαδή έχει σχέση με σκληρύνσεις ή πολύποδα των φωνητικών χορδών, τότε θα πρέπει πρωτίστως να επισκεφθεί έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Αν μετά από την αγωγή που θα του δώσει ο γιατρός, του επιτρέψει να κάνει μαθήματα, τότε με τη σωστή μέθοδο μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του. Εάν πάλι, το πρόβλημα κάποιου είναι ότι βραχνιάζει πολύ εύκολα κι αυτό δεν οφείλεται σε κρυολόγημα, τότε χρειάζεται επειγόντως μαθήματα φωνητικής διότι το πρόβλημά του οφείλεται στους κακούς χειρισμούς που κάνει ο ίδιος και κακοποιεί τις φωνητικές του χορδές.


 • Κάποιος που δεν έχει ταλέντο, μπορεί να βελτιωθεί με μαθήματα;
 • Ασχέτως από το αν κάποιος έχει ταλέντο ή όχι, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό να δουλεύει κανείς με συνέπεια από το να επαφίεται στις ευκολίες του και μόνο. Ασφαλώς, όταν κάποιος διαθέτει ταλέντο και το καλλιεργεί, αυτό είναι το καλύτερο.

 

 • Γιατί είναι απαραίτητος ο δάσκαλος; Δεν μπορεί κάποιος να μάθει μόνος του με μεθόδους που διδάσκονται μέσα από DVDs;
 • Σίγουρα μπορεί κανείς να βρει διάφορες μεθόδους που να λένε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, όμως κάποια στιγμή θα έχει άλυτες απορίες και δεν θα καταλαβαίνει γιατί δεν μπορεί να εκτελέσει κάτι, το οποίο βλέπει να το κάνει με μεγάλη ευκολία κάποιος άλλος στο DVD. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα μαθητών, όπου την ίδια ακριβώς άσκηση που δίνει ο δάσκαλος, ο καθένας την εκτελεί με διαφορετικό τρόπο, με ευκολία ή δυσκολία ή και καθόλου. Αυτό συμβαίνει διότι ο καθένας έχει διαφορετική  αντίληψη και διαφορετική σχέση με το σώμα του. Κάτι που για τον έναν είναι πανεύκολο, για άλλον μπορεί να φαντάζει ακατόρθωτο. Επίσης, δουλεύοντας μόνος του κανείς, μπορεί να κάνει  λανθασμένες εκτιμήσεις, για πολύ απλά ή πιο σοβαρά θέματα, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματά του.  Χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ειδικός να τον ελέγχει, να του διορθώνει τα λάθη, να του βρίσκει λύσεις στα προβλήματά, να του λύνει τις απορίες και να τον καθοδηγεί σωστά.  Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ειδικός καθηγητής που παρακολουθεί και εκπαιδεύει έναν μαθητευόμενο.

 

 • Στο YouTube βλέπουμε διάφορους καθηγητές να δείχνουν ασκήσεις φωνητικής. Πόσο έγκυρες είναι;
 • Πολλές από αυτές είναι έγκυρες και πολύ καλές. Ο καθένας τους όμως ανήκει σε μια διαφορετική σχολή (με την έννοια της μεθόδου). Αυτές οι ασκήσεις και οι διάφορες συμβουλές που δίνουν, τα επονομαζόμενα tips, μπορεί να είναι χρήσιμα, όμως υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία προκειμένου να εκτελεστούν σωστά. Στα βίντεο αυτά βλέπουμε το αποτέλεσμα και όχι τη διαδρομή. Χρειάζεται πολύ δουλειά επομένως και μάλιστα με την επίβλεψη καθηγητή.

 

 • Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο;
 • Ο χρόνος προόδου για τον καθένα είναι διαφορετικός. Εξαρτάται από τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει, την αντίληψη που έχει, το πόσο σωστά εκτελεί τις οδηγίες του καθηγητή του και με πόση συνέπεια μελετάει. Εξαρτάται επίσης, από το πόσο ψηλά θέτει τον πήχη και το ποιό επίπεδο θεωρεί ικανοποιητικό για τον εαυτό του. Εμείς εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, όπου αντικειμενικά, οι βελτιώσεις της φωνής και η ικανότητα χειρισμού της, εμφανίζονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, απ’ ότι σε άλλες μεθόδους.

 

 • Η χροιά της φωνής μπορεί να αλλάξει;
 • Η χροιά της φωνής είναι μια “προίκα” που έχουμε από την φύση. Επομένως δεν αλλάζει και ούτε θα πρέπει να είναι αυτό το ζητούμενο. Αυτό που επιδιώκουμε με τα μαθήματα φωνητικής, είναι το ν’ αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος και μεγαλείο. Να μεγαλώσει ο όγκος και η έκτασή της.  Επειδή ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον, πολλές φορές προσπαθεί να μιμηθεί μια φωνή που του αρέσει, αλλοιώνοντας τη δική του. Αυτό όμως, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη φωνή του. Πρέπει να ανακαλύπτουμε, ν’ αποκαλύπτουμε και να εκτιμάμε τη δική μας φωνή και με αυτοπεποίθηση να την χρησιμοποιούμε σαν μέσω έκφρασης και επικοινωνίας.


 • Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος έχει ταλέντο;
 • Το ταλέντο είναι ένας συνδυασμός χαρισμάτων που περιλαμβάνει, το χρώμα και τις δεξιότητες της φωνής, την καλή αίσθηση τονικότητας και ρυθμού, την εκφραστικότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει κάποιος, ώστε να είναι πλούσιες οι αποχρώσεις ερμηνείας του. Αν αυτά συνοδεύονται από ευκολία στην κίνηση και την εκφραστικότητα του προσώπου, ακόμα καλύτερα!  Όσο περισσότερα χαρίσματα από αυτά διαθέτει κανείς, τόσο μεγαλύτερο κρίνεται και το ταλέντο του.

 

 • Τι εννοούμε όταν λέμε ακαλλιέργητο ή ακατέργαστο ταλέντο;
 • Μπορεί κάποιος να έχει μία πολύ όμορφη χροιά φωνής και να δείχνει μια διάθεση ευαισθησίας και εκφραστικότητας στον τρόπο που τραγουδάει, αλλά με κάποια άγουρη ή και ανύπαρκτη τεχνική. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, το άτομο που διαθέτει αυτά τα χαρίσματα, μπορεί να αποκτήσει τις δεξιότητες που θα του δώσουν την άνεση και την ευκολία να εκφράζει και να ερμηνεύει σπουδαία, ίσως και μοναδικά, τα τραγούδια με τα οποία θα ασχοληθεί.

 

 • Μπορεί κάποιος να πάρει βεβαίωση σπουδών από το site αυτό;
 • Όταν κάποιος ολοκληρώσει την πρακτική και θεωρητική του κατάρτιση μέσα από το site αυτό, μπορεί να μεταπηδήσει σε πρόγραμμα συνεργαζόμενου με εμάς ωδείου και δίνοντας τις απαιτούμενες εξετάσεις, να πάρει την  βεβαίωση σπουδών, που είναι το πτυχίο  για το σύγχρονο τραγούδι.

 

 • Εάν γίνει κάποιος καλός τραγουδιστής, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και διάσημος;
 • Δυστυχώς, το πρώτο δεν συνεπάγεται πάντα το δεύτερο και το δεύτερο δεν απορρέει πάντα από το πρώτο! Η καλλιτεχνία και η διασημότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το να είναι κάποιος πολύ καλός καλλιτέχνης, είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για την καριέρα του και τη διάρκειά του στο χρόνο. Και καριέρα, δεν σημαίνει το να είναι κανείς οπωσδήποτε διάσημος, αλλά αποδεκτός, εκτιμώμενος και σεβαστός για τη δουλειά του, στο επαγγελματικό του περιβάλλον και στον κόσμο που τον ακούει και τον βλέπει. Για να γίνει διάσημος όμως, θα πρέπει ν’ ακολουθήσει τους κανόνες που αφορούν τη διασημότητα. Αυτούς τους κανόνες τους διαμορφώνουν και τους επιβάλλουν παράγοντες όπως, τα media (τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνο, κλπ.), οι δισκογραφικές εταιρείες, επιχειρηματίες χώρων διασκέδασης, κι όσοι έχουν συμφέρων και κέρδος από την «έκθεση» ενός ατόμου με τον οποιονδήποτε τρόπο. Οι κανόνες αυτοί διαφοροποιούνται με το πέρασμα των χρόνων και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Από εδώ κι εμπρός, το διαδίκτυο θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό.

 

 • Μπορεί κανείς να αλλάξει κατηγορία φωνής;
 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι, η χροιά της φωνής, που καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται μια φωνή (δηλαδή, τενόρος, βαρύτονος, σοπράνο, μέτζο, κλπ.), είναι κάτι που δεν αλλάζει. Όπως προαναφέραμε, αυτό είναι η «προίκα» μας από την φύση, διότι έχει να κάνει με την κατασκευή του λαιμού μας.

Αυτό όμως, που μπορεί να κερδίσει κανείς με τα μαθήματα, είναι το να διευρύνει την έκταση της φωνής του. Έτσι ένας βαρύτονος, ναι μεν δεν θα ακουστεί ποτέ σαν τενόρος λόγω χροιάς, αλλά θα έχει την δυνατότητα να πλησιάσει έως ένα σημείο της ψηλής περιοχής του τενόρου, με συγκεκριμένη τεχνική. Μία σοπράνο μπορεί να αποκτήσει χαμηλές νότες που έχει μία άλτο, αλλά με το χρώμα της δικής της φωνής.

Σωστό λοιπόν είναι, ο καθένας να αποδεχθεί, να αγαπήσει και να καλλιεργήσει την φωνή που έχει και να ανακαλύψει το ρεπερτόριο που του ταιριάζει.